Leiden, 24 januari 2009

Onder het oppervlak van het Zeeuwse stadje Aardenburg liggen de resten van een nederzetting uit de Romeinse tijd. De naam van deze plaats zou Rodanum geweest kunnen zijn. Vanaf eind jaren ’50 tot en met de jaren ’80 van de vorige eeuw zijn in dit gebied op grote schaal archeologische opgravingen uitgevoerd, voornamelijk door de toenmalige provinciaal archeoloog J.A. Trimpe Burger. Archeoloog Guus Besuijen studeerde onlangs af op de metalen voorwerpen die bij deze opgravingen aangetroffen zijn. De resultaten van zijn onderzoek zijn gepubliceerd in het boek “RODANUM - A Study of the Roman Settlement at Aardenburg and its Metal Finds”. Besuijen schetst een grondig beeld van de Romeinse bewoning in de omgeving van Aardenburg. Deze beschrijving vormt de basis van zijn onderzoek naar de metaalvondsten. Het boek bevat een gedetailleerde vondstcatalogus van ruim 80 pagina’s.

Het overzicht van de betreffende regio in de Romeinse tijd vormt het eerste deel van het boek. De auteur behandelt de economische en militaire functies die de nederzetting gehad kan hebben. Hij gaat met name in op de vraag of de nederzetting overwegend militair of meer civiel van aard was. Het tweede deel van de publicatie behandelt de metalen voorwerpen die tijdens de opgravingen aangetroffen zijn. Besuijen rondt af met een kritische behandeling van de huidige staat van onderzoek ontrent deze zeer belangrijke Romeinse site. De catalogus bevat volledige beschrijving van de metaalvondsten, evenals een groot aantal kleurenfoto’s.

De opgravingen in Aardenburg hebben aangetoond dat de omvang van Romeins Aardenburg vergelijkbaar was met het huidige Aardenburg, of zelfs groter. De kern van de nederzetting werd gevormd een aantal stenen gebouwen. Daaromheen lag een zware stenen muur, zoals gebruikelijk was bij militaire versterkingen in de Romeinse tijd. Aardenburg stond via een natuurlijke waterloop in verbinding met de Noordzee. Het economische en logistieke belang van de nederzetting was daar een direct gevolg van. De militaire functie bestond uit het verdedigen van de kust tegen Germaanse aanvallen, die vanaf ca. 170 na Chr. het gebied bedreigden. De nederzetting bleef bewoond tot het einde van de derde of het begin van de vierde eeuw na Christus. Nieuwe bewoning vond pas in de Vroege Middeleeuwen weer plaats.

RODANUM - A Study of the Roman Settlement at Aardenburg and its Metal Finds - Guus Besuijen

Type publicatie: MA Thesis (Engelstalig), Universiteit Leiden

Uitgever: Sidestone Press, Leiden

ISBN: 978-90-8890-016-7

Aantal pagina’s: 180

Prijs: € 29,95 (inc. BTW; excl. verzendkosten)

Meer Informatie en bestellen:

www.sidestone.nl